Сдружението на предприемачите в Пазарджик реализира идеята за изграждане паметник на Атанас Буров
18 ное : 18:32  от admin

burov_panorama.jpg
С церемония за официалното откриване днес бе финализирана идеята на  Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик за изграждане паметник на Атанас Буров в центъра на града.

Церемонията, на която  присъстваха областният управител Иван Йорданов, зам. областният управител Юмер Хамза, кметът на Пазарджик Тодор Попов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, членовете на Сдружението,  представители на институциите и граждани, зпочна с изпълнение на живо на класическа музика и цитати от Буров за икономиката, политиката, властта и европейската ориентация на България.

 Председателят на Сдружението на предприемачите Нишан Бъздигян благодари на всички членове на Сдружението, които дадоха своята лепта за изграждането на паметника, на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов за подкрепата на инициативата и за цялостната реконструкция на градинката, така че композицията да се впише най-добре. Поименна благодарност беше отправена и към големите дарители за паметника: Пламен Димитров, президент на КНСБ, Сибанк АД, Елхим Искра АД, Роман Цветков, управител на „Металика“, Иван Иванов, собственик на „Хебърстрой“ ООД, Димитър Митраков – фирма „Бон Марше“, нотариус Весела Гагова, Ангел Палаозов - управител на „Сигма строй“, изпълнител на строителните дейности. Техните имена са изписани на табела, поставена до паметника.

През всичките години и житейския си път и в момента, когато е бил в политиката, Атанас Буров се е водил само от принципите на родолюбие и любов към държавата. Полагал е изключително безкористно всички усилия единствено за благоденствието на държавата. Именно от такива хора имаме нужда в България и затова трябва да пазим паметта им, каза при откриването председателят на Сдружението Нишан Бъздигян.

Кметът Тодор Попов посочи две причини той и екипът му да се отзоват на идеята. Първата - взаимодействието с местния бизнес и възможността да се реализират публично-частни партньорства за облагородяване на на града и втората - уникалността на личността на Атанас Буров, починал при неизяснени обстоятелства в пазарджишкия затвор.

Автор на композицията е скулпторът Леон Бабачев, който отбеляза, че на много малко места в страната се облагородяват пространствата около един или друг монумент и благодари на кмета Попов и Община Пазарджик, за ремонта на градинкта  в унисон с идейния замисъл на скулптурната композиция.

Самата фигура на Буров е в размери, близки до естествения ръст, не е поставена на пиедестал, а е „стъпила на земята“, какъвто човек е бил и самият Буров – прагматик, реалист, откровен и много прям. Композицията е съчетание на фигурата на Атанас Буров с един съвременен елемент – водна площ, образувана от пет риолитни паралелепипеда, подредени в нарастваща височина, по които се стича вода. Търсена е многопластовата символика на водата и на растежа, предаден чрез каменните блокове.

burov_otkriv.jpg
Откриването

burov_daritel.jpgДарители

burov_sdruj.jpg
Членове на Сдружението пред паметника
Инициативи

ini_pbf.jpgini_fond.jpg
ini_zah_stoyanov.jpgini_mizia1.jpg

....
Етичен кодекс
e107_handbook.png
Предприемач на годината
e107_themes.png